Ontwikkeling van je Intuïtieve vermogens


 

Hoe jij je (sluimerende of onbewuste) intuïtieve vermogens kunt doen ontwaken en ontwikkelen om gezonder, gelukkiger en succesvoller te leven. 

 

Iedereen heeft intuïtieve vermogens

 

Iedereen heeft intuïtieve vermogens; dat geldt dus ook voor jou. Je hebt gaven - van zien, horen, voelen en weten - die verder gaan dan jouw puur lichamelijke zien, horen, voelen, aanraken, proeven en ruiken. Je bent in staat enorme hoeveelheden informatie te ontvangen, op te nemen en over te brengen en je kunt deze vermogens leren versterken. Zou het je verbazen te horen dat je intuïtieve kanten net zo natuurlijk en normaal zijn als je vijf fysieke zintuigen? Misschien is dat nieuw voor je, of misschien heb je altijd instinctief (of intuïtief?) geweten dat je over meer intuïtie en gevoeligheid beschikt dan je nu kunt bereiken en toepassen. 

 

Veel mensen gebruiken hun intuïtieve vermogens al zonder het te weten, en anderen zijn zich bewust van de informatie die zij via hun 'innerlijke' zintuigen ontvangen, maar praten er niet over - vaak uit angst dat anderen hen niet zullen begrijpen. intuïtief vermogen is niet iets dat sommigen wel, en anderen niet bezitten; sommige mensen zijn zich simpelweg beter bewust van hun capaciteiten, of van nature meer ontwikkeld op bepaalde gevoelsmatige gebieden dan anderen. Je kunt er van verzekerd zijn dat jij dat vermogen ook bezit, en dat het speciaal en uniek is.

 

Gebeurt het wel eens dat je aan iemand denkt, net een paar minuten voor diegene je opbelt? Pik je binnen een paar tellen de sfeer op als je een kamer binnenkomt? Zie je duidelijke beelden of een antwoord in je hoofd voordat je de vraag gesteld hebt? Voel je dat anderen verdrietig of opgewonden zijn voor ze met je praten, of voordat je naar ze kijkt om de gebruikelijke, lichamelijke signalen op te vangen? Heb je het gevoel dat je heling zou kunnen bieden, of gedachten verzenden die anderen zouden kunnen opvangen? Als je hier met 'ja' of zelfs met 'misschien' op antwoordt, zou dat een blijk van jouw unieke intuïtieve vermogens kunnen zijn.

 

De info op deze pagina gaat over het ontwaken van je intuïtieve vermogens, en wil je helpen die in te zetten voor je persoonlijke ontwikkeling, je spirituele groei, zelfgenezing en succes. Je zult dan misschien talenten ontdekken die je kunt gebruiken om anderen te helpen en te steunen in hun eigen ontwikkeling. We bekijken een paar van de voornaamste intuïtieve vermogens: helderziendheid, aura's lezen, helderhorendheid, heldervoelendheid en telepathie. Kijk bij het lezen van de beschrijving van deze gevoelsgebieden of je je aangetrokken voelt tot één of twee onderwerpen in het bijzonder. Heb je al capaciteiten op dit gebied, of heb je het gevoel dat je die zou kunnen ontwikkelen?

 

 

Het Hogere Denken

 

Op deze website kun je regelmatig de termen 'het Hogere Denken' en 'het Hogere Bewustzijn' en 'Hoger Zelf' tegenkomen. Hiermee bedoel ik het idee dat een deel van je bewustzijn een brug vormt tussen je spirituele en je mentale dimensies. Eenvoudig gezegd: iedereen heeft een reservoir van hoger denken en wijsheid, die mede de loop van je leven begeleidt. Dit deel van jezelf is beter in staat om de dagelijkse gebeurtenissen en drama's waarbij je betrokken bent te relativeren, en stelt je - als je ernaar wilt luisteren - in staat de dingen in het juiste perspectief te zien. Door te werken met de talenten van je Hogere Zelf, kun je in je leven de keuzes maken die het gunstigst zijn voor jouw onderliggende spirituele doel; keuzes die je in de richting van je grootste vreugde en vervulling kunnen leiden. Waarschijnlijk zijn de beste beslissingen die je ooit hebt genomen ontstaan als ideeën of impulsen, die door je hogere denken in je bewuste denken werden geplaatst.

 

Het actief ontwikkelen van je intuïtieve vermogens zal de band met je hogere denken versterken en ervoor zorgen dat je dat doeltreffender zult gaan gebruiken. Het hogere denken communiceert op vele manieren met je en stuurt je bijvoorbeeld berichten via jouw intuïtieve zintuigen. 

 

 

Geleidegidsen en helpers

 

Geleidegidsen zijn persoonlijkheden of ondersteunende energieën, die je helpen bij je ontwikkeling en je zoektocht naar je hogere doel. Ze begeleiden je op je levenspad. Sommige mensen beschouwen deze gidsen als een aspect van hun eigen hogere denken of bewustzijn. Ik beschouw hen als bestaande wezens die volledig buiten ons staan en met ons communiceren via ons hogere bewustzijn en eventueel via onze intuïtieve zintuigen. In de cursussen Intuïtieve Ontwikkeling en Energetische Therapie kom ik uitgebreid terug op het fenomeen geleidegidsen; dan geef ik ook mijn visie en geef tips hoe je met je eigen geleidegids(en) in contact kunt komen (dat ga je tijdens de cursus ook daadwerkelijk doen). 

 

Spirituele gidsen kunnen een bron van veel intuïtieve informatie vormen. Jouw eigen gidsen kunnen in de geest (telepathisch) met je communiceren en je adviseren over je persoonlijke ontwikkeling, of je helpen met informatie over iemand die jou om hulp vraagt. De gidsen van anderen kunnen ervoor kiezen om via jou te communiceren, zodat zij waarschijnlijk waardevolle inzichten kunnen bieden aan degenen met wie zij werken. Ik kom later nog een aantal keren terug op spirituele gidsen.

 

 

Voorbereidingen

 

Er zijn geen absolute vereisten voor wie wil beginnen met de ontwikkeling van intuïtieve vermogens. De principes zijn bedoeld als richtlijnen, niet als strikte regels. Je kunt echter wel het beste beginnen met de juiste intentie. Als je vanuit een sterke positie begint aan je intuïtieve ontwikkeling, zal dat weerspiegeld worden in het succes en de stabiliteit van je ontwikkeling. Probeer daarom altijd te zorgen dat je je lichamelijk goed voelt.

 

Ik raad je af je intuïtieve vermogens te ontwikkelen met behulp van recreatieve of psychedelische middelen. Middelen die je humeur veranderen of hallucinogene eigenschappen hebben, kunnen je heldere zintuigen op kunstmatige wijzen doen ontwaken, maar een dergelijk ontwaken is meestal schadelijk, instabiel en uiteindelijk beperkend. 

 

Als je je bewustzijn op natuurlijke wijze doet ontwaken, doe je het op een veilige manier en zal je beter in staat zijn om de nieuw verkregen positieve vermogens te stabiliseren en op te bouwen. Het is dan ook in zijn algemeenheid aan te raden om je inname van alcohol, nicotine en cafeïne zoveel mogelijk te beperken; de meeste mensen functioneren intuïtief beter wanneer ze heel weinig van dergelijke middelen gebruiken.

 

 

Creëer de juiste omgeving

 

Op de pagina's over het ontwikkelen van je intuïtieve vermogens staan één of twee oefeningen die je misschien met een vriend(in) of partner samen wilt doen; het werken met anderen is beslist aan te bevelen. Daarom werken de cursussen zo goed, omdat je dan samen werkt met mensen die hetzelfde doel nastreven als jij. De meeste oefeningen hier zijn echter geschreven om alleen uit te voeren, op een veilige, prettige plaats waar je niet gestoord zult worden. Zoek of creëer een plek in huis die warm, prettig en veilig aanvoelt, en richt die zo vredig en ontspannen mogelijk in. Bij de voorbereiding van die plek kun je eventueel onderstaande richtlijnen volgen. Deze zijn zeker nuttig, maar nogmaals: niet essentieel.

 

 

Oefening: je eigen plek

 

Neem de tijd om de plaats die je hebt uitgekozen te zuiveren en te personaliseren.

  1. Verwijder overbodige rommel.
  2. Neem de tijd om de energie op je plek te zuiveren en op te wekken: draai mooie muziek, brand essentiële oliën (jasmijn, roos, lavendel, oranjebloesem en wierookhars werken geweldig bij intuïtief werk), steek kaarsen aan, eventueel kun je wierook of gedroogde salie branden (zorg dat de ruimte niet vergeven is van de rook wanneer jij er werkt; dat werkt averechts), zing of neurie, of visualiseer de plek gevuld met een helder, helend en beschermend licht. Doe wat voor jou goed aanvoelt. De Bescherming/Liefde/Zuivering mix is ook een goede manier om je eigen plek te zuiveren, te vervullen van liefde en - de naam zegt het al - te beschermen tegen ongewenste invloeden van buitenaf. 
  3. Ontspan je en mediteer op jouw plek, al voor je met je oefeningen voor intuïtieve ontwikkeling begint. Dit doe je door gemakkelijk te gaan zitten en diep adem te halen. Om je drukke geest tot rust te brengen kun je je concentreren op de beweging van je ademhaling, in en uit, en iedere uitademing tellen. Ik heb ook een aantal geleide-meditaties ingesproken met oefeningen die mij zelf heel erg goed hebben geholpen. Wellicht dat deze oefeningen voor jou hetzelfde kunnen doen.
  4. Omring je met dingen die jij mooi en inspirerend vindt. Kies iets wat voor jou betekenisvol is, of beelden waar je blij van wordt.
  5. Zorg voor zacht licht wanneer je van plan bent op deze plek te gaan zitten. Sommige mensen hebben voor meditatief of intuïtief werk graag kaarslicht, maar zacht elektrisch licht of mild daglicht is ook prima.

 

 

Leren ontspannen en mediteren

 

Er zijn veel verschillende manieren om te mediteren en veel spirituele of religieuze tradities hebben hun eigen prachtige manieren. Sterk vereenvoudigd kunnen deze manieren in twee categorieën worden verdeeld. Bij de eerste manier gaat het erom een bepaald niveau van stilte en rust te bereiken door de geest iets te bieden om zich op te concentreren, waardoor gedachten worden afgeleid van de dagelijkse ideeën en illusies. Een eenvoudig voorbeeld is het gebruik van de ademhalingstechniek die omschreven staat bij punt 3 bij de oefening voor je eigen plek. De tweede meditatiemethode is meer gericht en biedt bepaalde gedachten, scenario's en visualisaties om specifieke gedachten en emoties te stimuleren en je te helpen ontspannen. Beide vormen van meditatie steunen de ontwikkeling van intuïtieve vermogens.

 

De oefeningen op mijn meditatie-CD zijn gerichte meditaties. Ook de meditaties die ik op de verschillende pagina's over paranormale vermogens (zie de tabel boven en onder aan de pagina) heb opgenomen, zijn ook voornamelijk gerichte meditaties. Je komt deze oefeningen per pagina tegen, maar ik heb ook alle oefeningen opgenomen op de Meditaties-pagina. Met behulp ervan kun jij jezelf door een geheel van ideeën, concepten en visualisaties leiden die je intuïtieve zintuigen zullen stimuleren. Bij meditaties raad ik je aan positieve mentale beelden te gebruiken. Sommige mensen hebben sterke beelden wanneer ze dit doen. Het eenvoudig vasthouden van een idee, gevoel of concept in je geest volstaat om te zorgen dat de oefening voor jou werkt. 

 

Het zou goed zijn als je iedere oefening begint met een paar minuten lang rustig diep adem te halen, en bewust beslist om je geest te ontspannen en tot rust te brengen voor je verder gaat. Zelf vond ik het in eerste instantie heel moeilijk om die staat van rust en ontspannenheid te bereiken, vóórdat ik ging mediteren. De staat van rust en ontspannenheid was voor mij een doel op zich; in eerste instantie was dat voor mij juist een motivatie om te gaan mediteren: om rust in mijn hoofd te creëren en om in een ontspannen staat te raken. Ergens in een boek las ik ooit het volgende: "Je zou je kunnen voorstellen dat iedere gedachte die je geest binnenkomt, verandert in een prachtige vogel of vlinder die weer verder vliegt en jou kalm, helder en stil achterlaat." 

 

Als dit voor jou werkt, is dat geweldig en ben ik heel blij voor je. Voor mij werkte dit helaas niet. Ik had meditatie-oefeningen nodig die mij weer bij mezelf brachten, die ervoor zorgen dat ik kon ontspannen, dat mijn hoofd leeg van gedachten was en dat ik weer helemaal in mijn eigen energie kwam te staan. Dit heeft geleid tot de oefeningen die op mijn meditatie-CD staan; deze oefeningen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat ik bereikte wat ik wilde bereiken. En daarom besteed ik tijdens mijn cursussen ook specifieke aandacht aan aardingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Dit heeft voor mij stukken beter gewerkt. Maar iedereen is anders... voor jou is het belangrijk om erachter te komen wat voor jou wel werkt en waar jij een goed gevoel bij hebt. 

 

Als je je gedachten (enigszins) tot rust hebt gebracht, lees je de details van de meditatieoefeningen een paar keer door. Sluit vervolgens je ogen en ontspan je weer, in het vertrouwen dat je geest je zal voeren naar waar je moet zijn. Het is niet belangrijk om ieder detail precies of in de juiste volgorde in de oefening te verwerken. Je kunt je door een vertrouwde vriend of vriendin door de meditatie laten leiden, of een opname maken van je eigen stem die de oefening ter begeleiding langzaam aan je voorleest.

 

Op de pagina met meditaties heb ik alle meditaties die ik beschrijf op één pagina geplaatst. Als je wilt, kun je de verschillende meditaties uitproberen. Pik diegene(n) eruit waarvan jij denkt dat je er iets aan hebt. 

 

 

Dagelijkse affirmaties gebruiken

 

Dagelijkse affirmaties zijn eenvoudige, maar krachtige affirmaties die op den duur zullen leiden tot het ombuigen van minder goede overtuigingen, gewoonten en verwachtingen in andere, meer geschikte. Op de 'Dagelijkse Affirmaties'-pagina heb ik veel positieve affirmaties opgenomen om je te helpen bij het ontwikkelen van je intuïtieve vermogens. Op de individuele pagina's over de diverse intuïtieve vermogens komen deze affirmaties ook terug.

 

Maak er een gewoonte van je dagelijkse affirmaties meteen bij het opstaan en vlak voor je gaat slapen te gebruiken. Leg een lijst met affirmaties naast je bed en probeer ze zo goed mogelijk uit je hoofd te leren om ze op andere momenten van de dag te gebruiken. Je kunt ze hardop tegen jezelf zeggen, of ze stilzwijgend herhalen. Je kunt ze ook opschrijven, uittypen, zingen, neuriën, of jezelf opnemen en de opname met affirmaties met geregelde tussenpozen afspelen. Als je een bijzonder visueel ingesteld persoon bent, kun je ze in felle kleuren opschrijven, of schilderen en ze ophangen op deuren, spiegels, de koelkast en andere plaatsen waar je steeds tegenkomt. 

 

Op de pagina met dagelijkse affirmaties kun je een overzicht vinden van veel verschillende soorten affirmaties. Kies diegenen waarvan jij denkt dat je er iets aan hebt. Lees deze een paar keer door en herhaal ze in je geest.

 

 

Diverse intuïtieve vermogens

 

Er zijn diverse intuïtieve vermogens, zoals heldervoelendheid, helderziendheid en helderhorendheid, die je kunt ontwikkelen en kunt leren beheersen. Je kunt deze vermogens inzetten op uiteenlopende gebieden. Het is maar net waar jij de meeste affiniteit mee hebt, waar jij het prettigste gevoel bij hebt, waar jouw hart ligt, waar jij blij van wordt. Hieronder vind je een aantal links naar pagina's met meer informatie over onderstaande onderwerpen. 

 

De intuïtieve traditie voortzetten

 

Door de eeuwen heen zijn er veel ongeschreven geschiedenissen van mensen die in bepaalde mate ontwikkelde intuïtieve gaven bezeten en die gebruikt hebben voor het hogere goed van anderen zowel als voor het zo goed mogelijk in de juiste richting leiden van hun eigen leven. Paranormaal begaafden en helers hebben veel verschillende namen gekregen binnen verschillende culturele tradities, van hogepriester en hogepriesteres tot profeet, ziener, medicijnman, medicijnvrouw, waarzegger, orakel, heks en sjamaan. 

 

Aan het begin van de volgende fase van je intuïtieve ontwikkeling is het goed te weten dat in deze tijd veel culturen opnieuw natuurlijke intuïtieve vermogens en helende vaardigheden leren waarderen. Intuïtief (paranormaal) begaafden en helers beginnen samen te werken met artsen, therapeuten, wetenschappers, predikanten en de zakenwereld, tot voordeel van alle betrokkenen. Jouw intuïtieve vermogen zal jouw spirituele groei stimuleren en positief doorwerken op alle gebieden van je leven en je relaties. 

 

Op de pagina's met meditaties en affirmaties vind je o.a. ook meditaties en affirmaties, die bedoeld zijn om je verbondenheid met je hogere doelstellingen te helpen versterken. Ik wens je heel veel succes!